Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z musem rabarbarowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty deser z bitej śmietany i rabarbaru w formie musu.

Deser z musem rabarbarowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z musem rabarbarowym

 

  • 15 dkg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser z musem rabarbarowym
Oczyszczony i lekko obrany rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Rabarbar wymieszać z cukrem i podgrzewać w garnku. Jak cukier się rozpuści, a rabarbar trochę zmięknie, zdjąć garnek z ognia, a rabarbar razem z sokiem zmiksować blenderem. Mus rabarbarowy rozłożyć do pucharków lub miseczek. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodając do niej (pod koniec ubijania) cukier puder. Bitą śmietanę rozłożyć na musie rabarbarowym. Dowolnie udekorować i podawać.
Deser z musem rabarbarowym
Oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar.
Deser z musem rabarbarowym
Rabarbar z dodatkiem cukru podgrzany w garnku.
Deser z musem rabarbarowym
Miękki rabarbar zmiksowany razem z sokiem.
Deser z musem rabarbarowym
Śmietana kremówka ubita z cukrem pudrem.