WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 547]

Zupa jarzynowa z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna i bardzo zdrowa zupa, idealna na zimę. Pełna witamin dzięki sporej ilości warzyw, koperkowi i pietruszki.

Zupa jarzynowa z brukselką

Składniki:

Zupa jarzynowa z brukselką

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z brukselką

Warzywa

Zupa jarzynowa z brukselką
Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki. Ziemniaki i seler w kostkę.

Ziemniaki, marchew i pietruszkę oraz selera obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki na pół lub ćwiartki, resztę warzyw dość drobno.

Zupa

Zupa jarzynowa z brukselką
Zdejmujemy szumy pogotowaniu kurczaka i dodajemy warzywa.

Kurczaka zalewamy w garnku wodą, zagotowujemy, zdejmujemy szumy i dodajemy warzywa. Doprawiamy solą i dalej gotujemy.

Warzywa II

Zupa jarzynowa z brukselką
Dodajemy do zupy resztę warzyw i gotujemy.

Gdy warzywa się podgotują, dodajemy podzielone na kawałki różyczki kalafiora, pokrojone w drobne plasterki pora oraz zielony groszek oraz główki brukselki i gotujemy do miękkości.

Śmietana

Zupa jarzynowa z brukselką
Zabielamy zupę śmietaną i dodajemy natkę.

Gdy warzywa będą miękkie, zabielamy zupę słodką śmietaną, dodajemy pokrojone bardzo drobno natkę pietruszki i koperek. Mieszamy i podajemy gorącą.


Tagi:

zupa warzywa