Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Tortilla z pulled pork

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pulled pork czyli wyczesana wieprzowina – rewelacyjne, długo pieczone w niskiej temperaturze mięso rozpływa się w ustach, nadaje się do wielu potraw. Tu w towarzystwie zdrowej roszponki stanowi główny dodatek do tortilli.

Tortilla z pulled pork Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tortilla z pulled pork

 

  • Pulled pork:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 0,5 szklanki piwa
  • 50 g oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Oraz:
  • 1 op. tortilli
  • 1 op. roszponki
  • 2-3 pomidory
  • 1 ogórek
  • kilka liści sałaty lodowej
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Tortilla z pulled pork
W głębokim naczyniu żaroodpornym wymieszać piwo z olejem i sosem sojowym, dodać miód, ocet i pieprz i ponownie wymieszać.

Umyte i osuszone mięso włożyć do marynaty. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 godziny, w międzyczasie mięso obrócić 2-3 razy.

Po upływie doby mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 9 godzin. Zostawić do wystudzenia. Mięso poszarpać za pomocą dwóch widelców. Roszponkę umyć, osuszyć. Pomidory, ogórki obrać ze skóry, pokroić.

Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować. Każdą tortillę posmarować grubo sosem czosnkowym, ułożyć porcję mięsa i warzyw, dodać garść roszponki. Tortillę zwinąć i zapiec minutę na grillu.

Po tym czasie dołożyć drugą garść roszponki i od razu podawać.
Tortilla z pulled pork
skłądniki marynaty wrzucić do naczynia i wymieszać
Tortilla z pulled pork
włożyć w marynatę umyte i osuszone mięso, wstawić na dobę do lodówki
Tortilla z pulled pork
upiecozne i wystudzone mięso poszarpać widelcem
Tortilla z pulled pork
świeżą roszponkę przebrać, umyć, osuszyć i odstawić na bok
Tortilla z pulled pork
tortillę posmarowac sosem, ułożyć mięso i warzywa oraz sałatę, zawinąć i zapiec

Tagi:

tortilla dania