Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny deser z rabarbarem. Polecany szczególnie łasuchom i miłośnikom deserów.

Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną

 

  • 25 dag rabarbaru
  • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 10 sztuk herbatników
  • 2 kostki czekolady mlecznej
  • truskawki i listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną
Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż go garnka. Podlej obrobiną wody i duś na małym ogniu do momentu, aż się rozgotuje. Do gorącego musu wsyp cukier i galaretkę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Herbatniki pokrusz i wsyp na dno pucharków. Następnie nałóż porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nałóż mus i śmietanę. Wierzch oprósz startą na tarce czekoladą i udekoruj truskawkami oraz listkami melisy.
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną
Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż go garnka. Podlej obrobiną wody i duś na małym ogniu do momentu, aż się rozgotuje.
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną
Do gorącego musu wsyp cukier i galaretkę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną
Herbatniki pokrusz i wsyp na dno pucharków. Następnie nałóż porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nałóż mus i śmietanę.

Tagi:

czekolada