mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Deser z rabarbarem, jogurtem i musli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo smaczny deser z musem rabarbarowym, naturalnym jogurtem oraz chrupiącym musli :)

Deser z rabarbarem, jogurtem i musli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z rabarbarem, jogurtem i musli

 

  • 2 szklanki (220 g) obranego i pokrojonego na większe kawałki rabarbaru
  • 1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru
  • pół szklanki (125 ml) wody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, waniliowego lub greckiego
  • 1/3 szklanki podpieczonego muesli

 

Sposób przygotowania:

Deser z rabarbarem, jogurtem i musli
W niedużym rondelku umieszczam obrany i pokrojony w większe kawałki rabarbar, cukier, wodę oraz mielony cynamon. Całość doprowadzam do zagotowania i gotuję około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszam od czasu do czasu. Pozostawiam do ostudzenia, po czym chłodzę w lodówce. Masę rabarbarową dzielę pomiędzy cztery kieliszki do wina, na to wykładam naturalny jogurt, a na wierzch wysypuję musli. Od razu podaję.
Deser z rabarbarem, jogurtem i musli
Rabarbar myję, obieram i kroję w większe kawałki
Deser z rabarbarem, jogurtem i musli
Przekładam rabarbar do rondla, dodaję wodę i cukier
Deser z rabarbarem, jogurtem i musli
Ugotowany, miękki rabarbar pozostawiam do ostudzenia
Deser z rabarbarem, jogurtem i musli
Na masę rabarbarową wykładam jogurt naturalny