jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Deser zapiekany z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

deser z jabłkami na każdą porę roku

Deser zapiekany z jabłkami

Składniki:

Deser zapiekany z jabłkami

 

  • 75 dag jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka masła- do formy
  • tarta bułka- do formy
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Deser zapiekany z jabłkami
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazga nasienne, pokrajać w cienkie plasterki. Z białek ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać cukier, żółtka, aromat cytrynowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanej formy włożyć jabłka, przesypując je cukrem z cukrem waniliowym i zalać ciastem. wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stop. C. i piec 30-35 minut. Podawać lekko ciepłe w naczyniu, w którym się piekło.