goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Deserek makowo-bezowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pracochłonny ale bardzo smaczny deser

Deserek makowo-bezowy

Składniki:

Deserek makowo-bezowy

 

  • mak 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • ochechy 2 łyżki
  • migdały 2 łyżki
  • rodzynki 2 łyżki
  • smażona skórka pomarańczowa 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • śmietana 30% 2 szklanki
  • wiśnie smażone 1/2 słoiczek
  • bezy kilka sztuk

Sposób przygotowania:

Deserek makowo-bezowy
Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Osuszamy, dwukrotnie mielimy. Cukier zagotowujemy z 2 szklankami wody. Do przygotowanego syropu dodajemy mak, wsypujemy bakalie. W miseczkach układamy warstwami: bezy, mak...wierzch dekorujemy bitą śmietaną (śmietana ubita z rozmieszaną z odrobiną wody żelatyną) oraz wiśniami.

Tagi:

beza mak bezy