Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Deserek z bitą śmietaną i orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny, kolorowy deserek składający się z 3 warstw o różnym smaku, przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym

Deserek z bitą śmietaną i orzeszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deserek z bitą śmietaną i orzeszkami

 

  • 15 dag orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dag masła
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Deserek z bitą śmietaną i orzeszkami
Cukier wsypać dogarnka najlepiej z grubym dnem i podpiec. Mieszać do rozpuszczenia i powstania bursztynowego koloru płynu. Zalać50 ml gorącej wody. Zagotować i odstawić . Dodać śmietanę i masło. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Dodać orzeszki i razem pogotować. Masę przełożyć do 7 pucharków. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem aż zgęstnieje. Wyłożyć do pucharków na masę karmelową z orzeszkami. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wylać na talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Pokroić stężałą galaretkę w kostkę i nałożyć na warstwę śmietanową.
Deserek z bitą śmietaną i orzeszkami
Orzeszki ziemne zatopione w masie karmelowej
Deserek z bitą śmietaną i orzeszkami
Druga warstwa deseru składająca się z bitej śmietany
Deserek z bitą śmietaną i orzeszkami
Na warstwę śmietanową nałożona została pokrojona galaretka