BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Deserek z jogurtu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Deser to połączenie galaretki i jogurtu truskawkowego. Lekki i orzeźwiający. Polecam zrobic od razu większa porcję, bo ta szybko zniknie.

Deserek z jogurtu

Składniki:

Deserek z jogurtu

 

  • 300ml czerwonej galaretki
  • 115 g jogurtu truskawkowego
  • 100ml śmietanki 30 %

 

  • do dekoracji:
  • sos wiśniowy lub polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Deserek z jogurtu
Galaretkę rozpuszczam w 300 ml gorącej wody, dokładnie mieszam i odstawiam do schłodzenia. Dzięlę na 3 równe porcje (każda po 100 ml). Pierwszą częśc mieszam z jogutrem i przelewam do niewielkiej foremki. Odstawiam do lodówki , kiedy stężeje ubiajam kremówkę i łączę ja z drugą częścią galaretki. Ponownie wstawiam do lodówki . Kiedy stężeje zalewam trzecią częścią galaretki. Kroję po całkowitym stęzeniu. Można wycinać ozdobne kształty, np foremkami do ciastek.