Sposób przygotowania:
Dietetyczny deser jagodowo-bananowy
Granola: Orzechy i suszone owoce siekamy. Wszystkie sypkie składniki łączymy. Miód podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce aby był płynny, mieszamy z olejem. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach C przez około 15 minut mieszając co 5 minut aby się nie przypaliły (szczególnie z boków). Pozostawiamy do wystygnięcia i przekładamy do szczelnego pojemnika. Banana obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładko z jagodami. Przekładamy do szklanek lub pucharków. Posypujemy granolą ta aby jej warstwa była równej grubości co warstwa jagodowa. Serek śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dekoracyjną rozetkę. Posypujemy jagodami i dekorujemy plasterkami banana.