Sposób przygotowania:
Domowa galaretka porzeczkowa 2
Sok oraz wodę wlać do jednego garnka i dokładnie wymieszać. Według własnego gustu (jeśli zajdzie taka potrzeba) dodać odpowiednio dodatkową ilość soku bub wody. Jeśli kupujemy sok w kartonie to najprawdopodobniej nie będzie wymagana woda. Rozcieńczony sok zagotować. PO zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i wsypać żelatynę. Mieszać intensywnie aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Należy pamiętać że żelatyny nie rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Przelać sok z rozpuszczoną galaretką do foremek na lód, kokilek małych salaterek itp. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Aby łatwiej wyciągnąć galaretki z pojemniczków zanurzyć je na chwilę we wrzątku. Ułożyć na talerzyku lub podawać w miseczkach.