Sposób przygotowania:
Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana
Pomarańcze dokładnie umyć i wyszorować np. szczoteczka taką do rąk ( ale przeznaczoną tylko do szorowania owoców ). Pomarańcze nakroić w kilku miejscach i zdjąć skórki. Z każdej skórki dokładnie ściąć białe części. Po oczyszczeniu skórki pomarańczowe pokroić na paseczki, wrzucić do miski i zalać wodą. Wodę zmieniać kilka razy a skórki moczyć dobę. Potem do garnka wlać wodę, wrzucić skórki i gotować 10 minut a następnie skórki przestudzić i pokroić w kostkę. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować syrop. Do syropu wrzucić skórki i smażyć wszystko około 15 minut aż skórki będą każda osobno mieszając aby się nie przypaliły. Gotowe skórki przełożyć do wyparzonych słoiczków i zimne szczelnie zakręcić. Skórkę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
monikaT83
zewa
Ja odcedzam i gotuję w nowej.
monikaT83
zbysiowa
zewa
Zrobię sobie jeszcze cytrynowa. Myślę, że będzie równie smaczna.
monikaT83
zewa
A warto by spróbować, bo nie wiem.
2milutka
gusia1000