zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Prosty sposób na zrobienie domowej skórki kandyzowanej pomarańczowej

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

 

  • skórki z 5 pomarańczy
  • 3 łyżki wody
  • 1 i 1/3 szk białego cukru

Sposób przygotowania:

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana
Pomarańcze dokładnie umyć i wyszorować np. szczoteczka taką do rąk ( ale przeznaczoną tylko do szorowania owoców ). Pomarańcze nakroić w kilku miejscach i zdjąć skórki. Z każdej skórki dokładnie ściąć białe części. Po oczyszczeniu skórki pomarańczowe pokroić na paseczki, wrzucić do miski i zalać wodą. Wodę zmieniać kilka razy a skórki moczyć dobę. Potem do garnka wlać wodę, wrzucić skórki i gotować 10 minut a następnie skórki przestudzić i pokroić w kostkę. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować syrop. Do syropu wrzucić skórki i smażyć wszystko około 15 minut aż skórki będą każda osobno mieszając aby się nie przypaliły. Gotowe skórki przełożyć do wyparzonych słoiczków i zimne szczelnie zakręcić. Skórkę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana
po dokładnym wymoczeniu skórki gotować 10 minut
Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana
w garnku zagotowac cukier z wodą do powstania syropu
Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana
następnie skórki wrzucić do syropu i smażyć 15 minut
Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana
gotowe skórki przełożyć do słoiczków i zamknąć