peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Domowe baunty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Batoniki bardzo podobne w smaku do tych sklepowych, mają pyszny kokosowy miąższ z cudownie chrupiącą czekoladową powłoczką.

Domowe baunty

Składniki:

Domowe baunty

 

  • 300 g wiórków kokosowych

 

  • 200 g mleka skondensowanego

 

  • 1 szklanka cukru pudru

 

  • 600 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Domowe baunty
Wiórki mieszamy z mlekiem skondensowanym i przesianym cukrem pudrem. Powstałą masę wykładamy do foremek i mocno dociskamy. Ja użyłam silikonowe foremki do muffin, kokosową masę nakładałam do połowy wysokości. Foremki z masą wstawiamy do zamrażarki na minimum 1h (masa musi dobrze stwardnieć). Czekoladę rozpuszczamy w miseczce (w kąpieli wodnej) - studzimy. Foremki wyjmujemy z zamrażarki i do każdej nakładamy porcję czekolady (tak aby dokładnie pokryła masę kokosową. Ponownie wstawiamy do zamrażarki aby czekolada stwardniała. Ponownie wyjmujemy foremki, po kolei z każdej wyjmujemy nadzienie, układamy na pergaminie do pieczenia (stroną z czekoladą skierowaną do dołu) i dokładnie polewamy czekoladą. wstawiamy do lodówki. Batoniki przechowujemy w suchym zamykanym pojemniku.

Tagi:

czekolada