Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Domowe frytki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, chrupiące i złociste na wierzchu i mięciutkie wewnątrz domowe frytki. Wcale nie są trudne do zrobienia, a o wiele smaczniejsze niż mrożone gotowce.

Domowe frytki

Składniki:

Domowe frytki

 

Sposób przygotowania:

Domowe frytki

Przygotowanie frytek:

Domowe frytki
Pokrojone ziemniaki w trakcie wysuszania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na frytki i ułożyć na ręczniku papierowym. Posypać równomiernie cukrem (dzięki temu wypuszczą wodę i będą złociste i miękkie w środku po usmażeniu). Przykryć ręcznikiem papierowym z wierzchu i zostawić na 15 minut.

Smażenie frytek:

Domowe frytki
Pyszne, domowe frytki w trakcie smażenia

Olej rozgrzać w garnku. Gdy będzie gorący partiami wrzucać frytki. Smażyć każdą partię na dużym ogniu przez 5-7 minut. Życzę smacznego!