patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Grube frytki na ostro z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, grube, nie typowe frytki z przyprawami i ziołami. Często podaje je z jogurtem albo sosem czosnkowym.

Grube frytki na ostro z piekarnika

Składniki:

Grube frytki na ostro z piekarnika

 

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • przyprawy:chilli, lubczyk, pieprz, vegeta, papryka czerwona
  • olej do polania - 2 łyżki
  • sos czosnkowy lub jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

Grube frytki na ostro z piekarnika
Duże ziemniaki myję, kroję w słupki, grubości ok 2 cm. Na tacce wykładam papier do pieczenia. Frytki wykładam na papier i za pomocą łyżki polewam olej rzepakowy.

Następnie frytki posypuję przyprawami. Piekę frytki w piekarniku ok 40 min góra-dół w 180 stopniach.

Frytki posypuję lubczykiem. Frytki podaję z sosem czosnkowym lub jogurtem. Smacznego.