Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowo-orzechowe z kremem i powidłamiPrzygotowanie biszkoptu kakaowego:
Jajka ubijać na puch mikserem przez 10 minut. W osobnej misce dokładnie wymieszać pozostałe składniki. Wsypać do ubitych jaj i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Wyłożyć do blachy 24x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Dokładnie wystudzić.
Przygotowanie blatu bezowego:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Dodać skrobię i proszek do pieczenia, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Piec tak samo jak pierwszy biszkopt. Wystudzić.
Przygotowanie kremu:
Do garnka wlać 300 ml mleka, mleko zagęszczone i wsypać cukier. Zagotować. W osobnym naczyniu dokładnie rozmieszać proszek budyniowy w pozostałym mleku. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Masło ubić na puch, stopniowo dodawać do niego krem budyniowy i cały czas miksować. Biszkopt kakaowy przekroić na pół, dolną partię nasmarować powidłami. Następnie posmarować 1/2 kremu. Przykryć blatem bezowym.
Składanie ciasta:
Posmarować kolejną częścią kremu i przykryć kolejną częścią biszkoptu kakaowego. Ciasto można polać jeszcze lukrem lub np. polewą czekoladową. Życzę smacznego.
robaczek