Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 425]

Ciasto kakaowo-orzechowe z kremem i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kakaowy biszkopt, przełożony powidłami śliwkowymi i aksamitnym kremem budyniowym, który skrywa w sobie orzechowy blat bezowy. Takie ciasto to niebo na talerzu, nie znam osoby, która nie poprosi o dokładkę.

Ciasto kakaowo-orzechowe z kremem i powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kakaowo-orzechowe z kremem i powidłami

Biszkopt kakaowy:

Blat bezowy:

Krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g mleka zagęszczonego słodzonego w tubce

Dodatkowo:

  • 200 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowo-orzechowe z kremem i powidłami

Przygotowanie biszkoptu kakaowego:

Ciasto kakaowo-orzechowe z kremem i powidłami
Ubite jajka oraz suche składniki do biszkoptu kakaowego

Jajka ubijać na puch mikserem przez 10 minut. W osobnej misce dokładnie wymieszać pozostałe składniki. Wsypać do ubitych jaj i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Wyłożyć do blachy 24x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Dokładnie wystudzić.

Przygotowanie blatu bezowego:

Ciasto kakaowo-orzechowe z kremem i powidłami
Blat bezowy do ciasta przed upieczeniem w piekarniku

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Dodać skrobię i proszek do pieczenia, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Piec tak samo jak pierwszy biszkopt. Wystudzić.

Przygotowanie kremu:

Ciasto kakaowo-orzechowe z kremem i powidłami
Ciasto pychotka w trakcie składania blatów i kremu

Do garnka wlać 300 ml mleka, mleko zagęszczone i wsypać cukier. Zagotować. W osobnym naczyniu dokładnie rozmieszać proszek budyniowy w pozostałym mleku. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Masło ubić na puch, stopniowo dodawać do niego krem budyniowy i cały czas miksować. Biszkopt kakaowy przekroić na pół, dolną partię nasmarować powidłami. Następnie posmarować 1/2 kremu. Przykryć blatem bezowym.

Składanie ciasta:

Ciasto kakaowo-orzechowe z kremem i powidłami
Ciasto w blaszce po złożeniu wszystkich części

Posmarować kolejną częścią kremu i przykryć kolejną częścią biszkoptu kakaowego. Ciasto można polać jeszcze lukrem lub np. polewą czekoladową. Życzę smacznego.