Sposób przygotowania:
Ciasto pomarańczowo-dynioweRoztapianie masła z cukrem:
Masło wrzucić do garnka i roztapiać na wolnym ogniu ciągle mieszając. Dodawać partiami cukier i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Łączenie składników:
Dodać puree z dyni, zmiksować. Dodać żółtka, sok z pomarańczy oraz skórkę i znowu dokładnie zmiksować.
Mieszanie mąki:
Mąki przesiać do miski razem z sodą. Wymieszać. Partiami wsypywać do masy dyniowej cały czas miksując.
Ubijanie białek:
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki do masy dyniowej.
Pieczenie:
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm nasmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Po upieczeniu studzić pół godziny w lekko uchylonym piekarniku. Podawać posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego!
ciasteczka