Sposób przygotowania:
Ciasto pomarańczowo-dynioweRoztapianie masła z cukrem:
![Ciasto pomarańczowo-dyniowe Ciasto pomarańczowo-dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pomaranczowo-dyniowe-578072.jpg)
Masło wrzucić do garnka i roztapiać na wolnym ogniu ciągle mieszając. Dodawać partiami cukier i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Łączenie składników:
![Ciasto pomarańczowo-dyniowe Ciasto pomarańczowo-dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pomaranczowo-dyniowe-578073.jpg)
Dodać puree z dyni, zmiksować. Dodać żółtka, sok z pomarańczy oraz skórkę i znowu dokładnie zmiksować.
Mieszanie mąki:
![Ciasto pomarańczowo-dyniowe Ciasto pomarańczowo-dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pomaranczowo-dyniowe-578074.jpg)
Mąki przesiać do miski razem z sodą. Wymieszać. Partiami wsypywać do masy dyniowej cały czas miksując.
Ubijanie białek:
![Ciasto pomarańczowo-dyniowe Ciasto pomarańczowo-dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pomaranczowo-dyniowe-578075.jpg)
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki do masy dyniowej.
Pieczenie:
![Ciasto pomarańczowo-dyniowe Ciasto pomarańczowo-dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-pomaranczowo-dyniowe-578076.jpg)
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm nasmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Po upieczeniu studzić pół godziny w lekko uchylonym piekarniku. Podawać posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego!
ciasteczka