migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Domowe lody kajmakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna wersja domowych lodów. Tym razem o smaku kajmaku. Jak dla mnie lody sa ciut za słodkie ale moja córeczka była zadowolona. Aby zniwelować dużą słodycz można podać je w towarzystwie kwaskowego musu owocowego lub owoców.

Domowe lody kajmakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe lody kajmakowe

 

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 1 puszka masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Domowe lody kajmakowe
Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno. Następnie do ubitej śmietanki dodawać po łyżce kajmaku, cały czas ubijać. Dokładnie wszystko zmiksować.

Masę przełożyć do plastikowego pojemnika. Zamknąć pokrywką i odstawić do zamrożenia.

U mnie lody mroziły się przez całą noc.

Przed podaniem lody wystawić z zamrażarki 20 minut wcześniej, potem poporcjować i można podawać.
Domowe lody kajmakowe
Schłodzoną smietanke wlac do wysokiej miski.
Domowe lody kajmakowe
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno.
Domowe lody kajmakowe
Następnie do ubitej śmietanki dodawać po łyżce kajmaku, cały czas ubijać.
Domowe lody kajmakowe
Masę przełożyć do plastikowego pojemnika. Zamknąć pokrywką i odstawić do zamrożenia.

Tagi:

lody deser