Serniczki z chia i kisielem arbuzowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serniczki w pucharkach z dodatkiem nasion chia i kisielem z arbuza smakują nie tylko małym, ale i dużym łasuchom.

Serniczki z chia i kisielem arbuzowym

Składniki:

Serniczki z chia i kisielem arbuzowym

Serniczki

  • 500 g naturalnego serka twarogowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • cukier puder do smaku

Kisiel

  • 250 g arbuza bez skóry i pestek
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Serniczki z chia i kisielem arbuzowym
Serek mieszamy z nasionami chia i cukrem pudrem, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Arbuza blendujemy, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Skrobię mieszamy z wodą i wlewamy delikatnie do gotującego się arbuza cały czas mieszając. Gotujemy do czasu, aż kisiel będzie gęstniał. Studzimy.

Wcześniej przygotowany serek przekładamy do małych pucharków/szklaneczek/miseczek, na wierzch wykładamy wystudzony kisiel, opcjonalnie ozdabiamy borówkami.