Sposób przygotowania:
Tort lodowy z owocami lata i beząBlendowanie owoców
Owoce myjemy. Małą cześć owoców zostawiamy w lodówce (dodamy je całe do lodów), resztę wykorzystamy teraz.
Do kielicha blendera wkładamy czarne porzeczki i wiśnie, dodajemy 2 łyżki cukru, blendujemy.
Przygotowanie owoców -c.d.
Oddzielnie blendujemy czerwone porzeczki i maliny z 2 łyżkami cukru.
Obie masy owocowe przecieramy przez sito.
Przygotowanie masy śmietanowo-owocowej
Śmietanę (500 ml) i mleko podgrzewamy w garnku. Żółtka ubijamy z cukrem (1 szklanka), wlewamy mleko i śmietanę, miksujemy, podgrzewamy na wolnym ogniu.
Po ostudzeniu dzielimy na 2 porcje, do jednej dodajemy masę wiśniowo-porzeczkową, do drugiej masę malinowo- porzeczkową. Miksujemy.
Chłodzenie masy
Masy owocowe w dwóch osobnych miseczkach wstawiamy do lodówki na noc. Rano ponownie miksujemy.
Pieczenie bezy
W czasie, gdy masy się chłodzą, robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier, ubijamy na lśniącą masę.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi, wykładamy bezę.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st.C, po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 140 st.C i suszymy bezę 2 godziny.
Studzimy w piekarniku.
Dodanie owoców
Do mas owocowych dodajemy całe owoce.
ETAP 7:
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
ETAP 8:
Wylewamy pierwszą masę owocową.
ETAP 9:
Wykładamy jeden blat bezye
ETAP 10:
Wykładamy drugą masę owocową
ETAP 11:
Drugi blat bezy kruszymy. Rozkruszone kawałki bezy zatapiamy w masie owocowej.
Cały tort lodowy wkładamy do zamrażarki.
Przygotowanie polewy
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę, ucieramy na gładką masę. Polewamy nią tort. Ponownie wkładamy do zamrażarki.
ETAP 13:
Tort dekorujemy wiśniami maczanymi w polewie czekoladowej i porzeczkami. Na koniec dekorujemy ubitą śmietaną.