Sposób przygotowania:
Cytrynowy tort lodowyETAP 1
Z cytryn wyciskamy sok. Gotowego soku powinna być pełna szklanka.
ETAP 2
Tak przygotowany sok przelewamy do garnka. Dodajemy do niego masło oraz cukier. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Oddzielnie w innym garnku miksujemy delikatnie jajka. Do zmiksowanych dodajemy gorący sok z cukrem i masłem. Całość zagotowujemy razem na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa wyraźnie „bąbelkuje” zdejmujemy ją z ognia i studzimy.
ETAP 3
Między czasie bezowy blat wykładamy na dnie tortownicy.
ETAP 4
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy zimny cytrynowy budyń.
ETAP 5
Gotową, cytrynową masę wykładamy na bezowy spód. Całość zamrażamy. Gotowy tort wyjmujemy, dekorujemy go rozpuszczoną czekoladą, która pod wpływem zimna natychmiast na nim zastygnie. Dodatkowo torcik dekorujemy stokrotkami, bezami i plasterkami cytryny.
BozenaMatuszczyk
gusia1000