Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Domowe masło orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowe masło orzechowe - dużo lepsze niż kupione w słoiku, bo jedynymi składnikami są orzeszki i ewentualnie odrobina cukru (nie trzeba go dodawać, jeśli smak nam odpowiada po zmiksowaniu orzechów).

Domowe masło orzechowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe masło orzechowe

 

  • ok. 200g orzeszków – fistaszki obrane z łupin ważone po obraniu
  • opcjonalnie ok. 1/4 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Domowe masło orzechowe
Orzeszki obrać z łupinek, następnie przełożyć na suchą patelnię i prażyć je kilka minut na średnim ogniu. Mieszać orzeszki co jakiś czas, aby się nie spaliły. Po ostudzeniu przełożyć orzeszki do malaksera/robota i miksować robiąc co paręnaście sekund przerwę, aby silnik urządzenia zbytnio się nie przegrzał. Masło jest gotowe, gdy orzechy zmienią się w gęstą, dość kleistą masę. Ja swoją partię miksowałam 3 razy po kilkanaście sekund, cukier dodałam na końcu. Masło przechowywać w słoiczku w lodówce. Może służyć jako smarowidło do kanapki, krakersów lub dodatek do kremu lub ciastek. Z takiej ilości uzyskałam ponad 1/2 standardowego słoiczka po dżemie.
Domowe masło orzechowe
Orzeszki obrać i następnie uprażyć na suchej patelni.
Domowe masło orzechowe
Orzechy miksować stopniowo, robić od czasu do czasu przerwy.