top_totty

top_totty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Domowe pierogi z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja teściowa pokazała mi sposób na tanie danie obiadowe, bardzo pyszne.

Domowe pierogi z soczewicą

Składniki:

Domowe pierogi z soczewicą

 

  • Ciasto na pierogi:
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • ewentualnie jajo
  • Składniki na farsz:
  • 1 opakowanie soczewicy ( w zależności jaki rodzaj komuś bardziej smakuje),
  • 1 jajo,
  • przyprawa do zup w płynie

Sposób przygotowania:

Domowe pierogi z soczewicą
Zagniatamy ciasto na pierogi, dodając taką ilość wody jaką pochłonie mąka. Polecam ciepłą wodę, ponieważ lepiej się wałkuje. Nie zapominamy o soli, jeżeli ktoś lubi delikatniejsze ciasto pierogowe polecam dodanie jajka.Wcześniej gotujemy soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu, po wystudzeniu rozgniatamy na pastę, ja osobiście z powodu braku siły używam mikresa z końcówką z ostrzami. Dodajemy jajko, przyprawę do zup, sól i pieprz do smaku.Wałkujemy ciasto, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i lepimy pierożki :D Dalej gotujemy osoloną wodę, i gotujemy pierożki do wypłynięcia na wierzch. Polecam okraszenie roztopioną słoninką z cebulką