edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Domowe zacierki – przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja babcia często gotowała mi zacierki na mleku, uwielbiałam patrzeć jak zgrabnie idzie jej skubanie ciasta

Domowe zacierki – przepis podstawowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe zacierki – przepis podstawowy

 

  • ok. 4 łyżek mąki pszennej – ilość jest zależna od wielkości jajka
  • 1 nieduże jajko – ja miałam takie od zaprzyjaźnionego posiadacza niosek
  • szczypta soli
  • odrobina mąki do przesypania zacierek

Sposób przygotowania:

Domowe zacierki – przepis podstawowy

Mąkę przesiałam do miseczki, posypałam szczyptą soli, rozgarnęłam na boki tworząc wgłębienie, w które wbiłam umyte wcześniej jajko. Zarobiłam widelcem, a następnie ręką wyrobiłam elastyczne, dość twarde ciasto. Palcem wskazującym i kciukiem skubałam nieduże kawałki ciasta jednocześnie je palcami wałkując. Gotowe zacierki wrzucałam do talerzyka, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się ze sobą nie pokleiły. Takie zacierki są doskonałym dodatkiem do zupy mlecznej, kartoflanki oraz przeróżnych jarzynowych. Ja wrzucam je do zupy pod sam koniec i gotuję tylko do chwili wypłynięcia, bo lubię kiedy są al dente.

Dowiedz się co oznacza słowo "zacierki" >>>

Domowe zacierki – przepis podstawowy
Jajko wbiłam do miseczki z mąką i szczypta soli.
Domowe zacierki – przepis podstawowy
Zagniotłam elastyczne i dość twarde ciasto.