edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Domowy budyń z malinową konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domowy budyń na mleku sojowym, z brązowym cukrem i konfiturą z leśnych malin

Domowy budyń z malinową konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy budyń z malinową konfiturą

 

  • SKŁADNIKI DLA 1 ŁASUCHA:
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • duża szczypta cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 1 dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • domowa konfitura z leśnych malin

Sposób przygotowania:

Domowy budyń z malinową konfiturą
Do miseczki wybiłam żółtko (białko wrzuciłam do pojemniczka z innymi, wcześniej zamrożonymi), dodałam mąkę ziemniaczaną i 1/3 szklanki mleka. Dokładnie roztrzepałam. Resztę mleka zagotowałam w rondelku z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Na wrzątek wlałam roztrzepaną zawartość miseczki i mieszając doprowadziłam do wrzenia. Kiedy budyń zaczął gęstnieć, zdjęłam rondelek z palnika. Po lekkim przestudzeniu nałożyłam do szklaneczki przekładając warstwami konfitury malinowej.
Domowy budyń z malinową konfiturą
Składniki potrzebne do przygotowania deseru.
Domowy budyń z malinową konfiturą
W miseczce dokładnie roztrzepałam mleko z mąką ziemniaczaną i żółtkiem.
Domowy budyń z malinową konfiturą
Resztę mleka zagotowałam z cukrem trzcinowym i wanilinowym.
Domowy budyń z malinową konfiturą
Po zagotowaniu i zgęstnieniu budyniu odstawiłam rondelek z palnika.

Tagi:

domowe