aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Domowy likier malibu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla smakoszy słodkich likierów polecam domowe malibu. Likier jest bardzo łatwy do przygotowania, a smak mleczny z mocno wyczuwalnym dodatkiem kokosa.

Domowy likier malibu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy likier malibu

 

  • 250 ml spirytusu
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 mleko zagęszczone słodzone
  • 1 mleko zagęszczone niesłodzone

 

Sposób przygotowania:

Domowy likier malibu
Do jednego dużego słoika, lub dwóch mniejszych wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy je spirytusem. Dokładnie zakręcamy zakrętkę i potrząsamy słoikiem. Tak przygotowane wiórki odstawiamy na 3-4 dni, żeby spirytus mógł przejść ich smakiem i aromatem. Codziennie potrząsamy słoikiem, żeby wszystkie wiórki nasiąkły spirytusem. Po 3-4 dniach dokładnie i mocno odcedzamy spirytus od wiórek. Mój patent to najpierw odcedzenie na sitku, a następnie wyciśnięcie pozostałego spirytusu przez tetrową pieluchę. Wiórki wyrzucamy, lub możemy użyć ich przy pieczeniu ciasta. Do odcedzonego spirytusu wlewamy zagęszczone mleko niesłodzone i mleko słodzone. Całość dokładnie miksujemy przez 3 minuty. Tak przygotowany likier przelewamy do butelek po wódce i przechowujemy w lodówce. Po 24 godzinach możemy rozkoszować się jego słodkim, kokosowo mlecznym smakiem!
Domowy likier malibu
Do słoików wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy je spirytusem. Zakręcamy słoiki i odstawiamy je na 3-4 dni.
Domowy likier malibu
Następnie dokładnie odcedzamy wiórki od spirytusu. Wiórki możemy wykorzystać do ciasta.
Domowy likier malibu
Do spirytusu dodajemy mleka i dokładnie miksujemy.
Domowy likier malibu
Tak przygotowane malibu przelewamy do butelek po wódce. Przechowujemy w lodówce.