Tusia893

Tusia893

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Domowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny makaron domowy, idealny do zup

Domowy makaron Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy makaron

 

  • 0,5 kg mąki (wrocławskiej), 3 żółtka, 1 szkl ciepłej wody, sól

Sposób przygotowania:

Domowy makaron
Przygotowujemy miskę, do miski wsypujemy mąkę, żółtka oraz wlewamy gorącą wodę, dodajemy szczyptę soli. Ugniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto, na 2 mm, bardzo dokładnie, ciasto kroimy w paski, kładziemy jeden na drugim, należy przekroić na pół, przesypujemy mąką i kroimy w nitki, jak się klei to nadal przesypujemy mąką, rozklejamy, aby każda nitka była osobno. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody, co jakiś czas mieszamy.
Domowy makaron
Najpierw w misce ugniatamy ze powyższych składników ciasto
Domowy makaron
Nastepnie ciasto rozwałkowujemy badzo dokłanie, troszkę trzeba się narobić
Domowy makaron
Następnie kroimy ciasto w paski, potem na pół i w drobne nitki