Sposób przygotowania:
Domowy makaron
Z mąki usypujemy górkę, robimy w niej zagłębienie i wbijamy jajka oraz dodajemy szczyptę soli. Całość zagniatamy dodając wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite, około 15-12 minut. Gdy ciasto będzie gotowe dzielimy go na 2 części. Jedną z nich zawijamy w folię aluminiową i na chwilę odkładamy. Drugą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, na około 1-2mm. Po rozwałkowaniu placek odkładamy do przeschnięcia, np. na ściereczce zawieszonej na krześle. W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta. Drugi placek rozkładamy na ściereczce, a pierwszy kroimy. Kroimy albo w długie, cienkie paski albo w krótki, cienkie nitki. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Makaron gotujemy około 3 minut, aż będzie miękki. Woda powinna się cały czas mocno gotować. Po ugotowaniu wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą wodą. Życzę smacznego :)