iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Domowy paprykarz.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nie wiem czy to do końca można nazwać paprykarzem gdyż zrobiłam to z ryby i ryżu który został mi z obiadu, nie mniej jednak było smaczne.

Domowy paprykarz. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy paprykarz.

 

  • Usmażony filet z dorsza około 20 dag
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta chili
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Domowy paprykarz.
Marchew obrać i zetrzeć na tartce jarzynowej, na patelni podgrzać olej i wrzucić startą marchew oraz cebulę pokrojoną w kostkę, wszystko razem podsmażyć kilka minut, następnie posypać solą i pieprzem, dolać około 1/2 szklanki wody, przykryć i udusić do miękkości. Kiedy marchewka jest mięciutka i woda się wygotowała dodać przecier pomidorowy, ryż i rozdrobnioną na malutkie kawałki rybę, doprawić do smaku chili, pieprzem i ewentualnie solą, jeszcze chwilkę razem podusić, aby wszystkie smaki się pomieszały. Gotowy paprykarz przełożyć do miseczki, ostudzić i podawać z pieczywem, mi najlepiej smakowało prosto z lodówki dopiero na drugi dzień.
Domowy paprykarz.
Na gorącym oleju podsmazyć starta marchew i cebulę
Domowy paprykarz.
Rybę oczyscić z ości i drobno posiekać następnie dodać do marchewki
Domowy paprykarz.
Gotowy, doprawiony paprykarz przełożyć do miseczki
Domowy paprykarz.
Najlepiej podawać z pieczywem i gorącą herbatą

Tagi:

ryż papryka