Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Domowy ser topiony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

oto przepis na domowy ser topiony

Domowy ser topiony

Składniki:

Domowy ser topiony

 

  • 1 kg tłustego twargu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 1/5 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Domowy ser topiony
Twaróg kruszymy lub rozgniatamy na drobniutko w metalowej misce. Wsypać sól i sodę dokłądnie wymieszać. Odstawiamy na kilka godzin. Kiedy zaobserwujemy że twaróg topnieje W dużym rondlu gotujemy wodę stawiamy miskę na rondel i na parze roztapiamy cały czas mieszając twaróg. W między czasie dodajemy pozostałe składniki. Dalej roztapiamy na parze aż wszystko się dokłądnie połączy i będzie jak najmniej grudek. Przelewamy do miseczki i odstawiamy na chwilę by stężało. Gdby twaróg topił się słabo można dodać jeszcze odrobinę soli i sody ale nie za dużo.