Sposób przygotowania:
Domowy sok z wiśni na zimę
1. Wiśnie myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drylujemy. Wydrylowane owoce przekładamy do większego garnka, wsypujemy do nich cukier i podgrzewamy aż wiśnie zaczną puszczać sok, następnie gotujemy kilka minut na małym ogniu, cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Można spróbować czy sok jest odpowiednio dla nas słodki i ewentualnie dosypać cukru.
2. Następnie wiśnie przecedzamy przez bardzo gęste sitko. Sok przelewamy do wcześniej przygotowanych czystych, wyparzonych słoiczków lub buteleczek i dokładnie zakręcamy. Sok pasteryzujemy około 10 minut. Gotowy studzimy i przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Owoce które pozostają z robienia soku ja porcjuję do woreczków i zamrażam. Potem można w zimie użyć ich do koktajli, smoothie czy do owsianki, są już słodkie.
Cukru używamy według uznania, dla mnie taka ilość jest w sam raz, ale widziałam receptury 1 kg owoców i 1 kg cukru.
2. Następnie wiśnie przecedzamy przez bardzo gęste sitko. Sok przelewamy do wcześniej przygotowanych czystych, wyparzonych słoiczków lub buteleczek i dokładnie zakręcamy. Sok pasteryzujemy około 10 minut. Gotowy studzimy i przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Owoce które pozostają z robienia soku ja porcjuję do woreczków i zamrażam. Potem można w zimie użyć ich do koktajli, smoothie czy do owsianki, są już słodkie.
Cukru używamy według uznania, dla mnie taka ilość jest w sam raz, ale widziałam receptury 1 kg owoców i 1 kg cukru.