Sposób przygotowania:
Wiśnie w słoiku do ciast i deserów
Wiśnie przebieramy i oczyszczamy. Płuczemy pod bieżącą wodą i nożykiem albo drylownicą usuwamy pestki.
Oczyszczone wiśnie przekładamy do miski albo innego naczynia i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 3 godz a można też na dłużej. Dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Zakrętki wycieramy do sucha.
Gdy w owocach pojawi się spora ilość soku przekładamy wiśnie do słoików zalewamy trochę (a można i więcej) powstałym sokiem i dodajemy po łyżeczce alkoholu.
Czystą ściereczką oczyszczamy brzegi słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 min (małe słoiczki).
Pozostały sok można przelać do słoiczków na zimę albo wykorzystać w inny wg uznania sposób.
Oczyszczone wiśnie przekładamy do miski albo innego naczynia i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 3 godz a można też na dłużej. Dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Zakrętki wycieramy do sucha.
Gdy w owocach pojawi się spora ilość soku przekładamy wiśnie do słoików zalewamy trochę (a można i więcej) powstałym sokiem i dodajemy po łyżeczce alkoholu.
Czystą ściereczką oczyszczamy brzegi słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 min (małe słoiczki).
Pozostały sok można przelać do słoiczków na zimę albo wykorzystać w inny wg uznania sposób.