katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Wiśnie w słoiku do ciast i deserów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiśnie można wykorzystać na wiele sposobów. Do naleśników, ciast i innych deserów a także do herbatki.

Wiśnie w słoiku do ciast i deserów

Składniki:

Wiśnie w słoiku do ciast i deserów

 

  • wiśnie 2 kg
  • cukier ok1/2 kg
  • spirytus ok3łyżki

Sposób przygotowania:

Wiśnie w słoiku do ciast i deserów
Wiśnie przebieramy i oczyszczamy. Płuczemy pod bieżącą wodą i nożykiem albo drylownicą usuwamy pestki.

Oczyszczone wiśnie przekładamy do miski albo innego naczynia i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 3 godz a można też na dłużej. Dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Zakrętki wycieramy do sucha.

Gdy w owocach pojawi się spora ilość soku przekładamy wiśnie do słoików zalewamy trochę (a można i więcej) powstałym sokiem i dodajemy po łyżeczce alkoholu.

Czystą ściereczką oczyszczamy brzegi słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 min (małe słoiczki).

Pozostały sok można przelać do słoiczków na zimę albo wykorzystać w inny wg uznania sposób.