Sposób przygotowania:
Sok z aronii
Owoce aronii przebrać, opłukać, osuszyć i zamrozić na 3 dni.
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy zmrożone owoce, liście z wiśni, sok z cytryny , gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny.
Odstawiamy na parę godzin w chłodne miejsce, następnie przecedzamy, a z owoców odciskamy na sicie resztę soku.
Ponownie sok wstawiamy na gaz, wsypujemy cukier i powoli mieszając gotujemy n wolnym ogniu od zagotowania ok 30 minut.
Wyłączamy gaz i jeszcze wrzący wlewamy do małych butelek i od razu zakręcamy.
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy zmrożone owoce, liście z wiśni, sok z cytryny , gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny.
Odstawiamy na parę godzin w chłodne miejsce, następnie przecedzamy, a z owoców odciskamy na sicie resztę soku.
Ponownie sok wstawiamy na gaz, wsypujemy cukier i powoli mieszając gotujemy n wolnym ogniu od zagotowania ok 30 minut.
Wyłączamy gaz i jeszcze wrzący wlewamy do małych butelek i od razu zakręcamy.
Dawid