haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Drobiowy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasem po prostu trzeba zrobić coś "na szybko". Dla mnie jest to sandwich z kurczaka podany z purre ze słodkich ziemniaczków. Pycha!

Drobiowy z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowy z pieczarkami

Sandwich

  • 4 piersi z kurczaka
  • 35 dkg pieczarek
  • 2 duże pory
  • 20 dkg startego żółtego sera
  • 1 mala kremówka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Rukola z orzeszkami pinii

  • sałata rukola
  • garść orzeszków pinii
  • 4 łyżki gotowego sosu Cesar

Sposób przygotowania:

Drobiowy z pieczarkami
Pierś z kurczaka myjemy, rozcinamy poziomo i lekko rozbijamy pięścią, tak żeby pasowała na dno formy. solimy i pieprzymy.

Obrane i umyte pieczarki smażymy z pokrojonym porem przez 10 minut i na końcu dodajemy starty ser. Wykładamy na mięso.

Przykrywamy druga warstwą przeciętego i rozbitego kurczaka. Ponownie solimy i pieprzymy.

Całość zalewamy śmietaną.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 45 minut. Podajemy z puree ze słodkich ziemniaków i surówką z rukoli.
Drobiowy sandwich z pieczarkami
Piersi lekko rozbijamy, aby wypełniły dno formy.
Drobiowy sandwich z pieczarkami
Pieczarki smazymy razem z porem i dodajemy starty ser.
Drobiowy sandwich z pieczarkami
Przykrywamy drugą wartstwą kurczaka, zalewamy śmietana i pieczemy.
Drobiowy sandwich z pieczarkami
Doskonale smakuje z rukolą polaną sosem Cesar i posypaną orzeszkami pinii.