Sposób przygotowania:
Drożdżowa chałka
PRZYGOTOWANIE: Drożdże umieścić w misce po czym zalać ciepłą wodą i wymieszać (aż drożdże się rozpuszczą). Następnie dodać 850g mąki, cukier oraz sól (ja dodałam łyżeczkę). Mieszając dodawać roztrzepane jajka oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiać 5-10 minut- jeśli zajdzie potrzeba( ciasto będzie za luźne) dodać mąki z tych 150g. Ciasto powinno być elastyczne, ale niezbyt klejące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny ( w tym czasie ciasto dwa razy odgazować za pomocą pięści- wbić ją w ciasto). Po wyrośnięciu podzielić na 2 części i każdą z nich podzielić na 3 części. Uformować wałki i zapleść warkocze. Chałki przełożyć na wysmarowaną oliwą blachę do ponownego wyrośnięcia (30-40 minut). Przed włożeniem do piekarnika wysmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem. Piec ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.* z tej ilości ciasta wyszły mi 2 bardzo duże chałki, dlatego proponuje ciasto podzielić na 4 części * chałki posypałam kruszonką * przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej " White Plate słodkie"