Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżowe racuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste drożdżowe racuszki z dodatkiem startych jabłek.

Drożdżowe racuszki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe racuszki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki z jabłkami
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), od razu skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Jak rozczyn drożdżowy zacznie rosnąć, dodać do niego jabłka, cukier waniliowy i jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Jak ciasto zacznie rosnąć, rozgrzać na patelni odrobinę oleju. Na średnio rozgrzaną patelnię kłaść porcje ciasta (ok. 2 łyżki stołowe na porcję). Racuszki smażyć na rumiano z obu stron. Podawać ciepłe oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu.
Drożdżowe racuszki z jabłkami
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.
Drożdżowe racuszki z jabłkami
Obrane i starte jabłka skropione sokiem z cytryny.
Drożdżowe racuszki z jabłkami
Jabłka cukier waniliowy i jajka dodane do rozczynu drożdżowego.
Drożdżowe racuszki z jabłkami
Porcje ciasta smażone na oleju na średnio rozgrzanej patelni.