Sposób przygotowania:
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym
Mąkę przesiewamy do miski. Rozkruszamy drożdże do miseczki. Dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy je ok 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 -15 min, aż drożdże zaczną pracować. Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy i studzimy. W mące robimy dołek i wlewamy nasz zaczyn i obsypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka na drożdżach zacznie nam pękać, co jest oznaką rośnięcia drożdży wlewamy masło, jajka i większą cześć ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wyrabiamy w dogodny dla nas sposób. Ręcznie, łyżką, lub mikserem. Wyrabiając dolewamy mleka według potrzeby. Nasze ciasto nie może być gęste, ani za rzadkie. Kiedy jest gotowe odchodzi od ręki lub łyżki. Odstawiamy na 15 min. Na patelnię wlewamy olej ok. 3 cm wysokości i rozgrzewamy. Zanurzamy łyżkę w gorącym oleju i nabieramy ciasto. Kładziemy na patelnię i smażymy na złoty kolor po obu stronach. Robimy tak za każdym razem. Sprawdzamy patyczkiem, czy w środku nasze racuszki nie są surowe. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Należy pamiętać, aby płomień pod patelnią nie był za duży. Placki wówczas spieką się od zewnątrz pozostając surowe w środku. Czekoladę łamiemy na kawałki, dolewamy do niej mleko lub śmietankę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Mieszamy do połączenia się składników. Ciepłe placki podajemy z sosem czekoladowym i ulubionymi owocami. Smacznego.