Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z dżemem
5 dag drożdży rozdrobnić, a następnie wymieszać je z trzema szklankami mąki. Do tych składników należy wlać pół szklanki mleka i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Całość odstawić do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze. Dwa jajka oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego i trzy łyżki cukru bardzo dokładnie utrzeć ze sobą. Te utarte składniki należy dodać do wyrośniętej masy i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Pół kostki masła stopić na patelni, lekko ostudzić i następnie dodać do ciasta. Ciasto ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie należy formować z niego bułeczki w kształcie rogalików, a do środka nałożyć do każdego po trochę dżemu morelowego. Każdą z drożdżówek nasmarować żółtkiem, żeby ładnie świeciły się. Drożdżówki ułożyć na formie obłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 -40 minut.