mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Duszona rzepa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny dodatek do potraw, ale nie tylko.

Duszona rzepa

Składniki:

Duszona rzepa

 

  • 3/4 rzepy
  • 10 dkg słoniny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 kieliszek wermuthu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Duszona rzepa
Słoninę oczyścić, pokroić w kostkę, stopić na patelni na wolnym ogniu. Rzepę umyć, obrać, opłukać, pokroić. Przygotowaną rzepę wrzucić na patelnię ze stopioną słoniną, lekko podrumienić , oprószyć mąką, wymieszać. Następnie zalać rosołem oraz wermuthem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki samą potrawkę lub jako dodatek do innego dania.