mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Duszony ryż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż jest świetnym dodatkiem szczególnie dodań chińskich

Duszony ryż

Składniki:

Duszony ryż

 

  • 400 gram ryżu
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 800 gram wody

Sposób przygotowania:

Duszony ryż
Ryż wysypujemy na sito , sparzamy gorącą wodą , czekamy aż woda ocieknie.Na patelnię rozgrzewamy olej , chwilkę podprażamy ryż , solimy i dolewamy wodę .Cebulę obieramy i kroimy na drobno dodajemy do ryż .Dusimy pod przykryciem do momentu aż ryż nie napęcznieje , a woda zniknie .Pietruszkę kroimy na drobno i posypujemy nią ryż przed podaniem.Taki ryż jest świetnym dodatkiem szczególnie dodań chińskich.

Tagi:

ryż