madzialena1987

madzialena1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Dwukolorowa surówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

surówka jest dobrym dodatkiem do obiadu

Dwukolorowa surówka

Składniki:

Dwukolorowa surówka

 

  • po 200g białej i czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  • 60 g rodzynek
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 -4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa surówka
Obie kapusty umyć, osuszyć, wyciąć głąby. Liście poszatkować, sparzyć włożyć do salaterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Śliwki opłukać, pokroić. Kilka orzechów odłożyć do dekoracji resztę posiekać, uprażyć, ostudzić . Cebulę , śliwki, orzechy i rodzynki wymieszać z kapustą . Jogurt połączyć z majonezem , sokiem cytryny i olejem, przyprawić solą i pieprzem. Surówkę polać resztą sosu , ozdobić orzechami i natka z pietruszki.

Tagi:

śliwki