SUPERPRZEPIS

Dwukolorowa wege czekolada kokosowa z pistacjami

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Dwukolorowa wege czekolada kokosowa z pistacjami

Czekolada jest pyszna, bezglutenowa i nie zawiera białego cukru. Nadaje się dla diabetyków - wystarczy użyć syropu z agawy. Pistacje mają niski indeks glikemiczny - 15.

Składniki:

Dwukolorowa wege czekolada kokosowa z pistacjami

U mnie wchodzą 2 duże czekolady o wymiarach 16 x 23 cm, warstwa ciemna:

  • 3/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (mierzyłam po rozpuszczeniu)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
  • 30g pistacji (już obranych, użyłam niesolonych)
  • 30g wiórków kokosowych

Warstwa jasna:

  • 3/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (mierzyłam po rozpuszczeniu)
  • 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
  • 30g pistacji (już obranych, użyłam niesolonych
  • 30g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa wege czekolada kokosowa z pistacjami

Warstwa ciemna:

Dwukolorowa wege czekolada kokosowa z pistacjami
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Do roztopionego oleju kokosowego należy dodać kakao i miód/jeden z syropów. Całość dokładnie wymieszać i na końcu wsypać wiórki kokosowe oraz pistacje. Masę przelać do płaskiego naczynia uprzednio wysłanego folią spożywczą.
Czekoladę wstawić do lodówki - aż stwardnieje.

Warstwa jasna:

Dwukolorowa wege czekolada kokosowa z pistacjami
Warstwa jasna powinna być ostudzona przed przelaniem na ciemną.

Warstwę jasną przygotować w ten sam sposób co ciemną i po ostudzeniu na nią przelać. Całość schłodzić.