SUPERPRZEPIS

Czekolada orzechowa z chili

  • BSz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Czekolada orzechowa z chili

Pyszna, domowa czekolada z pikantną nutą. Chrupiąca, słodka, oto domena tej domowej czekolady.Polecam!

Składniki:

Czekolada orzechowa z chili

 

Sposób przygotowania:

Czekolada orzechowa z chili
Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Ostrożnie dolewamy wody, mieszamy. Dodajemy obrane orzechy, pokrojone na mniejsze kawałki, gotujemy 3-4 minuty. Wsypujemy kakao, gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy sól i chili w proszku.

Zestawiamy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku, energicznie mieszamy, tak żeby nie było  grudek.

Masę wylewamy do naczynia szklanego, wyłożonego pergaminem.

Odstawiamy czekoladę do zastygnięcia na parę godzin. 

Tagi:

czekolada