Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Kiełbasa słoikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna alternatywa do sklepowych wędlin i kiełbas. Domowa kiełbasa z ulubionymi dodatkami. Wersja 3xbez.

Kiełbasa słoikowa

Składniki:

Kiełbasa słoikowa

 

  • filet z kurczaka 500 gram
  • łopatka bez kości 1 kg
  • ząbek czosnku 4-6 ząbków
  • pieprz czarny mielony 2-3 łyżeczki
  • majeranek 3 łyżeczki
  • sól peklowa 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kiełbasa słoikowa
Mięso mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, majeranek i sól peklującą. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików do 2/3 wysokości.Zakręcamy słoiki wkładamy do garnka z ilością wody zakrywającą mięso.

Gotujemy na małym ogniu godzinę od momentu aż zacznie wrzeć. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Po 24 godzinach ponownie gotujemy godzinę. Pozostawiamy do wystygnięcia i możemy jeść.