zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Dynia na zimową zupę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jeśli masz dynię, która Ci została a nie masz co z nią zrobić nie wyrzucaj jej tylko zagotuj i za pasteryzuj w słoikach. Na zimę na zupę będzie jak znalazł. Można zrobić większe ilości od razu ale ja robię jak mam pozostałości.

Dynia na zimową zupę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dynia na zimową zupę

 

  • 600 g dyni ( waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
  • 1 łyżka soli
  • 1 szk wody

Sposób przygotowania:

Dynia na zimową zupę
Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać wodę i gotować do miękkości dyni. Potem posolić, wymieszać i zagotować. Gorącą dynie przełożyć do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcić zakrętki. Słoiki postawić do góry dnem do wystygnięcia a potem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu. Na dłuższy okres na przykład zimowy słoiki trzeba pasteryzować przez 15 minut.
Dynia na zimową zupę
Etap 1 dynię gotować w garnku do miekkości
Dynia na zimową zupę
Etap 2 potem napełnić gotową słoiki i zakręcić
Dynia na zimową zupę
Etap 3 postawić słoiki do góry dnem do wystudzenia

Tagi:

dynia