Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Przecier z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przecier z dyni, inaczej puree z dyni to świetny pomysł na zachowanie świeżego musu z dyni na zimowe dni. Upieczona i pasteryzowana dynia może nam posłużyć jako baza do zup, ciast, czy placuszków.

Przecier z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przecier z dyni

 

Sposób przygotowania:

Przecier z dyni
Dynię myjemy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki i włókna. Następnie kroimy w długie paski. Przygotowujemy blachy wyłożone papierem do pieczenia i układamy na nich plastry dyni, skórą do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 15 minut, lub do momentu gdy miąższ będzie jak masło. Po tym czasie oddzielamy miąższ od skórki przy użyciu łyżki, rozgniatamy widelcem, by mus był bez grudek. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni C przez około 40 minut.
Przecier z dyni
Wybieramy dojrzałą dynię, kroimy ją na pół i wydrążamy pestki i włókna
Przecier z dyni
Kroimy na plastry i układamy na papierze do pieczenia
Przecier z dyni
Upieczoną dynię , przy użyciu łyżki oddzielamy mus od skórki
Przecier z dyni
Oddzielony mus pasteryzujemy w słoikach w piekarniku

Tagi:

dynia