Sposób przygotowania:
Zupa z dyni na zimę
Cebulę pokroić dowolnie. Seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w dowolne małe kawałki (ok. 3x3cm). W dużym garnku (ja używam do tych proporcji 5 litrowego) rozpuścić masło i podsmażyć cebulę aby była szklista, nie może się zrumienić. Następnie zalać wodą 2 szklanki. Dorzucić seler i dynię. Doprawić solą i imbirem (po 3-4 łyżeczki każdego). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zmięknięcia warzyw. Warzywa nie muszą się rozgotować, ważne aby były miękkie. Nakładać do wyprażonych słoików. Ja używam takich o pojemności 400ml. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Na drugi dzień pasteryzować przez 30 minut. Można ją jeść jako zupę krem, lub użyć dowolnych ulubionych dodatków. Smacznego.