margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Dyniowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chrupiąca skórka z wierzchu a w środku delikatnie wilgotne.Słodkie delikatne i puszyste placuszki.Cukier puder można pominąć jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich placków.

Dyniowe placuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowe placuszki

 

  • 650 g dyni
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe placuszki
Dynię umyć obrać ze skóry, wykroić watowaty środek z pestkami. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać żółtka mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na gorący tłuszcz kłaść małe placuszki rumieniąc z obu stron. Gotowe oprószyć dużą ilością cukru pudru.Polecam smacznego. 
Dyniowe placuszki
dynię obieramy pozbywamy się watowatego środka
Dyniowe placuszki
ścieramy na tarce o dużych oczkach,dodajemy wszystkie składniki
Dyniowe placuszki
smażymy na złoty kolor z obu stron