Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dyniowe placuszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dyniowe śniadanie- pyszne placuszki

Dyniowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe placuszki

 

  • 250g musu z pieczonej dyni
  • Ok. 1 i ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Szklanka mleka
  • 1 i ½ łyżki masła
  • Jajko

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe placuszki
W misce mieszamy dynię z mlekiem, jajkiem i roztopionym masłem, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól i ciągle mieszając dosypujemy mąkę, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta (ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe). Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki, aż ładnie zarumienią się z obu stron. Świetnie smakują same, ale można polać je jogurtem, albo syropem klonowym. https://gotujmy.pl/mus-z-pieczonej-dyni,przepisy-dynia-przepis,165105.html
Dyniowe placuszki
Ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe
Dyniowe placuszki
Smażymy placki na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu
Dyniowe placuszki
Powinny zarumienić się ładnie z obu stron
Dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki pyszne są nawet bez dodatków