gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Dyniowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje dzieci bardzo lubią takie dyniowe placuszki...

Dyniowe placuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowe placuszki

 

  • 300-400 gram dyni
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dyniowe placuszki
Dynie obieramy, kroimy na kawałki i mielimy na drobno w rozdrabniaczu (można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Do zmielonej dyni dodajemy jajka, mleko, mąkę sól i cukier. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, łyżką nakładamy ciasto - formując małe placuszki. Pieczemy z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane ciepłe możemy posypać cukrem.
Dyniowe placuszki
Dynie obieramy, kroimy na kawałki i mielimy na drobno w rozdrabniaczu.
Dyniowe placuszki
Do zmielonej dyni dodajemy jajka, mleko, mąkę sól i cukier.
Dyniowe placuszki
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, łyżką nakładamy ciasto - formując małe placuszki. Pieczemy z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

jajko dynia jajka